Welkom op het forum van de Subaru Minibus Club Nederland!
Via ‘Registreren’ in de bruine balk hieronder kan je een account aanmaken waarmee je kan reageren op het forum. Vanwege een vloed aan spamberichten, heb ik het plaatsen zonder account uitgezet.

Please or Registreren to create posts and topics.

Panoramadaktandwiel van de FA

Het panoramadak van de tweede generatie Libero (1994-1999), ook wel aangeduid met de modelcode FA, wil soms niet meer open. Vaak gaat dit gepaard met een ratelend geluid.

Als dit het geval is duidt dit vaak op een versleten tandwiel. En aangezien Subaru die tandwiel niet los levert, wil ik ze namaken.

De technische tekeningen heb ik af en maak ik vrij beschikbaar via deze link. Het draait er nu alleen nog maar om om een producent te vinden die deze tandwielen voor een schappelijk bedrag wil maken.

Van de 10 mailtjes die ik naar verschillende bedrijven heb gestuurd, heb ik er slechts 2 teruggekregen. Omdat het een niet-standaard tandwiel is, is het produceren ervan vrij prijzig. Gemiddeld worden de kosten voor één tandwiel op de 40 á 60 euro geschat. Dat vind ik toch iets te veel voor zo'n klein tandwiel.

Ken jij iemand die misschien zou kunnen helpen? Je kan het hieronder posten, of als je liever geen account aan wilt maken kan je mij ook gerust een e-mail sturen.

Subaru Libero = smal, vierkantig geval op wielen met een enorm glasoppervlak. Super veel ruimte, hartstikke praktisch en een geweldig zicht rondom!

Na het contacteren van zo'n 10 machine- en fijnmechanicafabrieken is het mij wel duidelijk geworden dat dit tandwiel niet goedkoper wordt dan €36,60 inclusief BTW.  Tel daar een kleine winstmarge van een euro of 4 á 5 voor mij overheen plus de verzendkosten van een enveloppe en je zit zo rond de 44 á 45 euro.

Dat vind ik te duur voor wat het is. Zelf zou ik het er in ieder geval niet voor over hebben.

Vandaar dat ik eens iets compleet anders ga proberen: tegenwoordig schijn je namelijk staal te kunnen 3D-printen. Als die printers nauwkeurig genoeg zijn en het tandwieltje er goed uitkomt, dan kan het een stuk goedkoper. Wat mij verder nog opvalt aan dit 3D-printen van staal, is dat de vloeigrens van dit 3D-geprinte staal met 445 MPa zo'n anderhalf keer hoger ligt dan gewoon S275 constructiestaal, maar goed, dat terzijde :).

Het tandwieltje is besteld, en zou volgens de website hier op 2 augustus moeten zijn, dus ik ben benieuwd...

Subaru Libero = smal, vierkantig geval op wielen met een enorm glasoppervlak. Super veel ruimte, hartstikke praktisch en een geweldig zicht rondom!

Het tandwiel is aangekomen in de post!

Er waren een aantal aanpassingen nodig om hem passend te krijgen. De zwarte kleur is eraf gegaan omdat ik hem door de straalkast heb gehaald.

Maar hij past wel goed, dus dat is top.

Een ding was nog niet helemaal goed, hij past namelijk niet in één keer op de motoras. Ik heb de maten wat aangepast en gisteren een nieuwe besteld. Als het goed is moet die in één keer passen.

Een volger van de club heeft het tandwieltje voor mij getest, omdat mijn bus op het moment uit elkaar ligt. In zijn bus ging het dak goed open en dicht, dus het tandwieltje werkt!

Subaru Libero = smal, vierkantig geval op wielen met een enorm glasoppervlak. Super veel ruimte, hartstikke praktisch en een geweldig zicht rondom!