De naam

Is het nou Libero, E-Wagon of E12?

Het Subaru busje heeft veel verschillende modelnamen, hij wordt in elk land wel anders genoemd. In Nederland werden ze onder de naam E-Wagon verkocht, maar in Duitsland kregen ze de modelnaam Libero mee. In Japan heette hij de Domingo, in BelgiĆ« de Combi, in Noorwegen de Columbuss en in Engeland de Sumo. Hij wordt ook wel eens aangeduid met E10 en E12. Een combinatie is ook mogelijk: in Duitsland stond bijvoorbeeld ‘E12 Libero’ op de achterklep.

Ik noem hem altijd Libero.

In Japan noemen ze hem dus de Domingo, maar waarom is dat zo? Domingo betekent zondag in het Spaans en dat is waar het busje voor gemaakt is: zondagsritjes. Dak open, rustig ergens heen tuffen, om je heen kijken, etc.
Nu is het niet zo dat je het busje alleen voor zondagsritjes kan gebruiken. Integendeel, als je dat zondagsrijden niks vindt; ze gaan nog best goed de bocht om, let alleen wel op voor verkeersdrempels, daar wil je echt niet te hard overheen.

Verder zijn ze vanwege de vierkante vorm ontzettend ruim en dus behoorlijk praktisch. Met het helpen verhuizen lach je iedereen uit. Je slalomt zo om wat paaltjes heen en kan hem vervolgens zo voor de deur zetten. Een bed inclusief matras, een bureau, een kast en nog wat andere spullen heb ik er al een keer allemaal tegelijkertijd ingekregen. Je zult verbaast staan hoeveel er tegelijkertijd in kan.