Libero aanschaffen

De club geeft tips!

Inleiding

Je bent door de website zo enthousiast geworden van de Libero dat je er nu ook eentje wil hebben! En misschien heb je het al gemerkt: het vinden van een Libero in Nederland is lastig. Op deze pagina vind je meer informatie over het aanschaffen van een Libero.

Inhoudsopgave

Welke generatie zoek je?

De Libero is in twee generaties gemaakt: de KJ (bouwjaren 1983 tot 1993) en de FA (bouwjaren 1993 tot 1999).

Voor meer info over de KJ, klik hier, voor meer info over de FA, zie deze pagina. Op deze pagina’s vind je ook de punten waar je op moet letten als je een Libero aan wil schaffen. De gordelpunten in de achterbak van de FA roesten vaak bijvoorbeeld.

Te koop in Nederland

Een auto kopen met een Nederlands kenteken is verreweg de snelste manier. De enige voorwaarde is dat je een Libero moet kunnen vinden. Daarin zit juist het probleem: tot een paar jaar terug zag je met enige regelmaat een Libero op internet, maar tegenwoordig worden ze hier nauwelijks meer te koop aangeboden. Dit heeft een paar redenen:

  • In de jaren 90 waren er weinig mensen die een compact personenbusje nodig hadden, de vrij hoge aanschafprijs hielp ook niet mee.
  • Libero’s worden over het algemeen niet erg goed onderhouden (uitzonderingen daargelaten natuurlijk), waardoor er ook nog maar weinig over zijn.
 
De kans is dus klein dat je een Libero in Nederland vindt waar je zo mee weg kan rijden, maar nooit geschoten is altijd mis, dus bij deze de links:

Importeren uit het buitenland

Een manier om een Libero aan te schaffen die de laatste tijd steeds vaker wordt toegepast is het importeren van een exemplaar uit het buitenland.

Op internet zijn bedrijven die het importeren van auto’s als dienst aanbieden. Via de Facebookpagina kwam bijvoorbeeld het importeerbedrijf FDT Sportcars uit Almere voorbij. Volgens mij importeren sommige autogarage’s/dealers ook wel eens auto’s uit het buitenland.

Het vinden en importeren van een Libero kan je door een bedrijf laten doen, maar je kan het ook zelf doen. Hoe je dit doet weet ik alleen niet, de ANWB geeft er op deze pagina uitleg over, maar als jij er meer vanaf weet en dat uit wil leggen, zoek gerust contact met mij op!

  • In Duitsland worden Libero’s bijvoorbeeld aangeboden via eBay Kleinanzeigen en mobile.de. Let alleen erg goed op met Libero’s uit Berlijn en omstreken, er zijn daar handelaren actief die auto’s verkopen die je absoluut door een technische keuring moet halen voordat je ze aanschaft. Gaten in chassisbalken opgevuld met PUR, dat soort praktijken.
  • Het Europese aanbod kan je via Autoscout.com zien.
  • Soms worden er ook Japanse auto’s geïmporteerd. Auto’s uit Japan hebben alleen wel het stuur aan de andere kant zitten, omdat ze daar links rijden.
 

If Dutch is not your language, you can switch to English with the language switcher below.