Inleiding

E10-benzine (Euro95 en Euro98 met 10% bio-ethanol) is nu in heel Nederland de standaard geworden. De vraag is alleen of de busjes hier ook op kunnen rijden.

De E10-checkwebsite (https://www.e10check.nl/auto/subaru/) geeft geen duidelijke informatie of de busjes geschikt zijn om op E10-benzine te lopen.

Rij je weinig in je bus? Dan is het misschien verstandig om geen E10 te tanken. Zie link nummer 4 helemaal beneden voor meer informatie.

Met welke bus kan je E10 tanken?

KJ (1983 - 1993)

De KJ is niet ontworpen om op E10 te kunnen rijden.

  • Iemand die E10-benzine in een KJ uitgeprobeerd liet de club weten dat de bus er meer van ging pruttelen en slechter startte.

FA (1993 - 1999)​

Met de FA kan je op E10 rijden volgens de handleiding.

  • Het verbruikt schijnt wel te stijgen: iemand heeft aangegeven dat per 100 kilometer ongeveer 1 liter benzine meer wordt verbruikt in vergelijking met gewone Euro95.

Wat kan je doen als je geen E10 wilt tanken?

Als je geen E10 wilt tanken kan je de tank vullen met:

  • Euro95 E5
  • Euro98 E5
 

De toevoeging ‘E5’ betekent dat de benzine voor 5% uit bio-ethanol bestaat. In tegenstelling tot 10% bio-ethanol, wordt 5% bio-ethanol als onschadelijk beschouwd. Benzine waar ‘E5’ achter staat kan je dus gerust met het busje tanken. Een overzicht van verschillende Euro95 E5 en Euro98 E5 benzinemerken en – soorten kan je in dit overzicht vinden: vanderworp.org: Wat wordt er aan de pomp geleverd

Als je niet veel met je bus rijdt, kan je misschien beter de duurdere benzinesoorten tanken, link nummer 4 hier beneden geeft daar meer informatie over.

Heb je E10, Euro98 E5 or een andere benzine getankt en wil je je ervaring delen?
Waar lopen de busjes bijvoorbeeld slecht op, of welke benzine doet het beter?
Stuur gerust een mail.

De werkplaats

Disclaimer:
De artikelen schrijf ik vanuit mijn eigen ervaring. Ik ben geen automonteur. Gebruik je gezonde verstand bij het sleutelen aan de Libero.
Als je hier iets leest en het gevoel hebt dat het gevaarlijk kan zijn, doe het dan niet en laat het doen door de vakman die er wél verstand van heeft!

 

If Dutch is not your language, you can switch to English with the language switcher below.