Aankooptips

Inleiding

De busjes hebben een paar bekende problemen. Als je van plan bent om een busje te kopen, kan je hier op letten.

Deze pagina is nog niet af, naast het aanvullen van deze lijst ben ik ook van plan om nog wat foto’s toe te voegen. Als je nog goede aankooptips hebt: stuur gerust een e-mail.

1: Typische roestplekken

Typische roestplekken voor beide generaties zijn:

  • Alles rondom de wielkasten/spatborden. Kijk goed naar de randen van de spatborden en bekijk de wielkasten ook goed.

Typisch voor de FA (bouwjaar 1993 – 1999):

  • De gordels van de achterste bank zitten vast in de achterbak. Klap de plastic mat die in de achterbak ligt op en kijk of deze twee bevestigingspunten roesten.
  • Als je een voordeur en een schuifdeur opent, dan zie je dat er boven die deuren een dakgoot-achtig rubber loopt. Trek deze ‘dakgootrubbers’ er eens voorzichtig een stukje vanaf als je een busje aan het bekijken bent. Deze dakgoten moeten voorkomen dat het water tussen vier lagen staal kan gaan zitten. Als deze rubbers uitdrogen of beschadigd zijn kan het zijn dat het water tussen die vier lagen staal is gaan zitten. Dat kan aardig wat roest op een vervelende plek opleveren.

Typisch voor de KJ (bouwjaar 1984 – 1993):
– […]

 

2: Panoramadak van de FA

Als je een FA met een panoramadak op het oog hebt is het raadzaam om te controleren of het panoramadak goed open en dicht gaat. Als hij dat niet doet en een ratelend geluid maakt is het vrij zeker dat een metalen tandwiel gestript is. Dat tandwieltje is te vervangen, maar dan moet de dakbedekking eruit. Niet dat dat heel ingewikkeld is, maar ik kan mij voorstellen dat je hier niet snel aan begint.

Dit tandwiel is niet meer te krijgen bij Subaru. Ik ben daarom van plan om ze te gaan maken. Als ik dat zover heb, dan komt hier een link naar dat tandwiel te staan.

Tot slot: maak een uitgebreide testrit

Het is misschien een open deur, maar als je een testrit met de bus maakt, rij dan een groot rondje. Ook als de verkoper dit liever niet wil.
Mijn testrit was niet meer dan een straat in en uit. Als ik er wat langer in had kunnen rijden, dan waren alle gebreken waarschijnlijk wel aan het licht gekomen.

 
nl_NLNL
en_GBEN nl_NLNL

If Dutch is not your language, you can switch to English with the language switcher below.