Banden voor de Libero

Voor de FA (1993 – 1999):
– Falken Linam R-51 155R13C 85/83P 6PR (deze heb ik eronder liggen)

Voor de KJ (1984 – 1993):
– [heb je goede banden voor de KJ? Stuur een mailtje, dan zet ik die hier]

Als je een ander merk of type band onder de FA hebt liggen waar je ook tevreden mee bent, mail gerust, dan kan ik ze hier ook vermelden. Banden voor de KJ zijn natuurlijk ook welkom!

Wat achtergrondinfo, mijn bandenzoektocht:
Officieel moeten er 155R13C-6PR banden onder de FA. 155 is de breedte van de band ik millimeters, R13 is de velgmaat in inch, C staat voor ‘commercial’ wat betekent dat ze voor bestelbusjes zijn gemaakt en 6PR is een maat voor de sterkte van de wang (zijkanten waar de tekst op staat) van de band. Vooral die 6PR is belangrijk heb ik gemerkt.

Toen ik de bus kocht zaten er All Seasons van Maxxis onder. Deze banden kon je niet hard genoeg oppompen en ze waren breder dan de originele banden die eronder horen. Hierdoor voelde je dat de band de neiging had om onder de velg weg te schuiven als je rustig door een bocht ging. Het voelde een beetje alsof je op ballonnen reed.

Na wat zoeken op internet kwam ik uiteindelijk bij de Falken Linam R-51 155R13C 85/83P 6PR band uit. Ik heb ook Semperit en Nokian voorbij zien komen, die hadden verder precies dezelfde afmetingen, maar niet de 6PR specificatie.

Goedkoop zijn ze niet, maar de specificaties kwamen overeen met het werkplaathandboek, dus ik heb er vier besteld bij de Subarugarage. De garage heeft de banden er voor mij opgezet. Daarna ben ik even een rondje gaan rijden; zwerfkeiweggetjes, verkeersdrempels, asfalt, ik ben alles meteen even gaan uitproberen.
Wat een verschil was dat zeg. Met de nieuwe banden lag de bus echt een stuk beter op de weg, oneffigheden kwamen veel minder hard binnen, bochten gingen een stuk beter. Ik ben er nog steeds blij mee.

En niet geheel onbelangrijk: de Falkens zijn ‘Made in Japan’.

 
nl_NLNL
en_GBEN nl_NLNL

If Dutch is not your language, you can switch to English with the language switcher below.