Onderdeelnummers opzoeken

Inleiding

Op deze pagina vind je meer informatie over de websites waar je onderdeelnummers kan vinden en hoe je met deze onderdeelnummers vervolgens onderdelen kan bestellen die je nodig hebt.

Subaru noteert onderdeelnummers in deze vorm: 21118KA000, 5 cijfers, 2 letters (vaak TA of KA) en tot slot 3 cijfers. Oudere onderdeelnummers, bouten en moeren zijn vaak alleen maar met 9 cijfers aangegeven, bijvoorbeeld: 800606560.

Websites voor onderdeelnummers

De logo’s van de verschillende websites zijn hieronder weergegeven. Als je op de logo’s klikt komt er een venster tevoorschijn waarin wordt uitgelegd hoe de websites werken en waar je op moet letten. (Niet alle websites zijn nog toegevoegd, ik ben er nog mee bezig).

Stap 1: zoek het onderdeelnummer op

Onderdeelnummers van Subaru-onderdelen kan je via meerdere website vinden. Als je er niet uitkomt, stuur mij gerust een e-mail. Dan zoek ik de onderdeelnummers voor je op in de handboeken of microfiches: info@subaruminibusclub.nl.

Voor de KJ (1984 – 1993) kan je de volgende website gebruiken:

 1. Amayama.com
  • 2WD/4WD, 1.0L/1.2L, met of zonder panoramadak
   • Let op! Dit zijn Japanse onderdeelnummers. Meestal komen ze gewoon overeen met de europese, maar het kan zijn dat ze soms toch verschillen. Als je het zeker wil weten, stuur gerust een e-mail, dan kan ik ze in de papieren handboeken controleren.

Voor de FA (1993 – 1999) kan je de volgende websites gebruiken:

 1. Opposedforces.com heeft categorieën voor praktische elke uitvoering van de Libero. Onderstaande link linkt naar de hoofdcategorie, kies ‘VAN & WAGON’ en dan ‘SELECTIVE 4WD’ of ‘2WD’:
 2. Amayama.com is de website van een Japanse onderdelenwebshop waar je onderdeelnummers op kan zoeken. Eventueel kan je er ook nieuwe onderdelen bestellen, die worden dan vanuit Japan opgestuurd.
 3. JP-Carparts.com is net als Amayama een onderdelenwebshop en kan ook onderdelen vanuit Japan opsturen. In de tekeningen heeft elk onderdeel een nummer. Dit nummer kan je in het zoekveld onder het plaatje invullen.

Stap 2: kijk of het onderdeel geleverd kan worden

Verreweg het snelst:

 • Nieuw, via de Subarugarage:
  • Nu je het onderdeelnummer hebt kan je een Subarugarage mailen met de vraag of ze dat onderdeel kunnen bestellen. Vraag ook meteen naar de prijs, die prijs kunnen ze op de computer zien.

Andere opties zijn:

 • Goedkoper, tweedehans:
  • Mogelijk heeft iemand nog zo’n onderdeel liggen, je kan een bericht op de Facebookpagina van de Subaru Minibus Club Nederland plaatsen. Ook de Subaru Libero International Group op Facebook kan uitkomst bieden.
  • Je kan op Marktplaats, eBay of een online auto-onderdelenwinkel zoeken of je iets kan vinden.
  • Je kan Liberalix vragen of hij nog iets heeft liggen. Hij is te benaderen via www.liberalix.de.
 • Nieuw, direct uit Japan laten overkomen:
  • Amayama.com is een goed adresje, houd wel rekening met douane- en importkosten. De verzending duurt vaak ook even.
  • Bij JP-Carparts.com kan je volgens mij ook onderdelen bestellen, maar dat heb ik nog nooit geprobeerd.
  • Megazip.net is ook een website waar je onderdelen kan bestellen, deze website heb ik ook nog nooit uitgeprobeerd. Anderen zijn er wel positief over.
  • Ik heb hier ook nog nooit iets besteld, maar je kan er nog wel aardig wat spullen vinden. Let wel op wat je bestelt, want niet alle onderdelen van de Sambar zijn zo uitwisselbaar met de Libero. http://yokohamamotors.net/page62.html

Stap 3: is het onderdeel niet meer te krijgen?

Als het onderdeel niet meer te bestellen is, dan komt in de toekomst de winkel van de Subaru Minibus Club om de hoek kijken.

Het onderdeelnummer dat je bij stap 1 hebt gevonden kan je in het zoekvak van de winkel van de Subaru Minibus Club Nederland intikken. Als je dan iets vindt, dan kan je het bestellen. Als ook dat niks oplevert, dan wordt dat onderdeel nog niet gemaakt door mede-bussers of door mij. Je kan het onderdeel dan op het forum zetten, of mij een mailtje sturen via info@subaruminibusclub.nl, dan voeg ik hem aan de lijst toe.

De werkplaats

Disclaimer:
De artikelen schrijf ik vanuit mijn eigen ervaring. Ik ben geen automonteur. Gebruik je gezonde verstand bij het sleutelen aan de Libero.
Als je hier iets leest en het gevoel hebt dat het gevaarlijk kan zijn, doe het dan niet en laat het doen door de vakman die er wél verstand van heeft!

 

Dé website voor onderdeelnummers.

Opposedforces.com is naar mijn mening dé site voor het opzoeken van onderdeelnummers. Deze website is niet alleen overzichtelijk, de nummers die je daar kan vinden zijn ook voor de Europese Libero, en niet, zoals bij veel andere sites, voor de Domingo (de Japanse Libero).

Prijzen van onderdelen kan je op Opposedforces.com niet vinden. Om achter de prijzen van de onderdelen te komen kan je de onderdeelnummers naar een Subarugarage in de buurt mailen en vragen of ze de prijzen op kunnen zoeken.

Hoe werkt het?

Hier komt tekst.

Onderdelen uit Japan.

Amayama.com is een Japanse website (met een behulpzame klantenservice) waar je Libero-onderdelen kan bestellen. Dit kan handig zijn als onderdelen via de Subarudealer niet meer leverbaar zijn. Verder kan je er ook onderdeelnummers vinden.

Als je alleen onderdeelnummers wilt opzoeken, zou ik Opposedforces.com gebruiken. Vergeleken met die website is Amayama.com namelijk minder overzichtelijk; je hebt meer muisklikken nodig om achter de onderdeelnummers te komen. Én de onderdeelnummers op Amayama zijn voor de Domingo (de Japanse Libero), en dus niet voor de (Europese) Libero. Opposedforces geeft de Europese nummers.

Dat laatste zorgt in de praktijk vaak niet voor problemen, omdat de Domingo en de Libero voor het grootste deel gelijk zijn. Maar het is wel iets om rekening mee te houden.

Hoe werkt het?

Hier komt tekst.

Onderdelen uit Japan of UAE

Megazip.net is vergelijkbaar met Amayama. Ook hier kan je onderdeelnummers opzoeken en onderdelen bestellen. Het verschil is dat je hier ook onderdeelnummers voor de (Europese) Libero kan vinden.

Het invoeren van je chassisnummer is de snelste manier om op de juiste pagina uit te komen. Als je daar eenmaal bent vind ik Megazip.net net wat overzichtelijker dan Amayama, maar Opposedforces werkt toch het beste naar mijn mening.

Hoe werkt het?

Hier komt tekst.

If Dutch is not your language, you can switch to English with the language switcher below.